Thursday, May 25, 2017

Salam Teaser South Korea: Itinerary dan Kisah Rentung

First entry untuk Korea, aku tak berniat nak ulas panjang lebar. Sebab guwe lagi perlukan bantuan Rakan Seangkatan yakni Naib Presiden 2 -- Farah Shafiqa untuk update cerita minggu lepas. Kahkahkah

Waduh capek banget. Jadi, kita akan share dulu roughly itineary dengan kos rentung sepanjang trip 7 hari 6 malam ke Seoul, Korea.

Incheon International Aiport

Day 1 (Rentung: KRW 142,000)

Wednesday, May 17, 2017

Pengalaman Pertama Kali Bersama Malindo Air

Ini adalah pengalaman pertama kali menaiki Malindo Air 😂 Maka seharusnya aku kena berkongsi sikit review gittewh. Sebagai pelanggan setia Air Asia, sengaja aku cuba naik airlines lain lagipun murah sikit maseni pasal beli last minute. 

 
Aneh sekali kipas dia 樂

Untuk pesawat jenis yang ini, aku nasihatkan kau duduk la belakang sekali which is 18-20. Sebab pintu masuk kat belakang. Jadi senang and laju nak keluar. Kalau duduk depan pun takde masalah sebab tak ramai orang pun. Hahaha

Tuesday, May 16, 2017

Short Weekend in Kota Bharu: The Room @ Zishi

Tujuan utama entri ni adalah untuk share dengan you gais tentang satu hotel ni. Tak sangka, dekat tengah-tengah Kota Bharu ada hotel cantik, selesa dan murah macam ni! the moment i'm writing right now, i feel very excited sebab hotel dia sangat best!! Yang pasti, kalau repeat Kota Bharu, aku akan duduk sini lagi! kehkehkeh

Eeee cantikss! 

Ye sebelum tu, aku pergi Kota Bharu untuk attend PAC untuk Pegawai Penerangan S41. Jauh tak jauh la dari Kajang fly pegi Kota Bharu.

Friday, May 12, 2017

Weekend Flying:Ada apa dengan Padang? [Part 2]

Aritu tak sempat kakak nak habis kan semua part. Jadi kita sambung sini lah.


Ada lagi 4 perkara yang menarik tentang Padang. Which issss tadaa;

Wednesday, May 10, 2017

Request Pay Out di Shopback

Hey guys, short write up here with regards to the Shopback activity kita. Korang dah sign up ke belum?! 珞


Kalau belum sila lah sign up, boleh pakai kita punya referral link untuk dapatkan diskaun sehingga RM 10. 


Sesiapa nak tau macam mana Shopback ni berfungsi, boleh la baca kat sini!

Thursday, May 04, 2017

Kolej Matrikulasi Perlis: Throwback Version untuk adik adik yang baru nak masuk matrik 2017

Disebabkan sekarang musim orang baru dapat result kemasukan matrik begitu hit sekali. Jadi kakak tak ketinggalan la untuk hapdet belog jugak pasal matrik yang super duper best.

Tengok trafik pun agak kencang ye you gais search pasal matrik. Hahaha okay kita lupakan sebentar entry pasal percutian yang sekian lama tertangguh 

Library kegemaran kitorg kekeke

hauk hamat pesyen jaman matrik. kakak kena tapis betul-betul gambar dolu kala

Sunday, April 30, 2017

Weekend Flying:Ada apa dengan Padang? [Part 1]

Selalunya kalau orang datang Padang, kebanyakkannya memang akan datang Bukit Tinggi. Seolah-olah dah jadi tempat pelancongan termasyhur di Sumatera Barat ni. 

Kat sini kakak nak highlight beberapa tempat/aktiviti yang sempat kakak pergi masa kakak berlibur di Padang. Very very the short trip 3 days 2 nights.
  1. Air Terjun Lembah Anai
  2. Pakai Baju Minang
  3. Istana Pagar Ruyung
Dekat Padang ni, ada beberapa spot yang famous. Antaranya, bandar Padang tu sendiri, Bukit Tinggi, Padang Panjang, Padang Pariaman dan Paya Kumbuh.

Air Terjun Lembah Anai

Mana-mana pun blog atau keyword yang kau taip pasal bukit tinggi, confirm keluar pasal air terjun ni. Aku juga semestinya taknak ketinggalan! hihi Air terjun ni terletak betul betul tepi jalan, on the way dari Airport ke Bukit Tinggi. Apa yang menarik adalah panorama dia dan ikut dongeng dulu kala.. Sape cuci muka pasakai air kat sini, akan awet muda. Adakah benar? kehkeh 

Air mancur?

Thursday, April 27, 2017

[Video] We are about to move on to the next section from Tokyo, Japan

Finally after almost 2 months baru la siap segala jenis video kakakkaka patah riuk pinggang kakak bersengkang mata edit level armature ni. Dalam movie maker elok cantik, sekali upload masuk youtube umakaihh disaster! pecah habis sana sini. Eh bia je la hihihi  

Terimalah buah tangan, dari sistur hehe

Thursday, April 20, 2017

Sumatera Barat Indonesia: Liburan Padang

Dengan pantas kena update demi mengelakkan kerja bertambah besok besok! Pantas betul masa berjalan. Dah penghujung bulan April rupanya 

Short visit kali ni membawa diri terbang ke tanah Sumatera Barat, Indonesia. Gaiss aku rasa one day aku patut gali dan korek semua pelusuk Indonesia 🤗 Tujuan beli tiket ke sini tak lain tak bukan adalah bawak mak bershopping sakan 🛍💸 (iolss ikut tumpang troli) selain daripada nak try masakan Padang yang orang kata sedap sangat tuhhh --- usap perut. 


Awan tercantik setakat naik flight kali ni

Flight dari KL pukul 7.50 pagi dan arrived to Minangkabau Aiport pukul 8 pagi. Whatttt 10 minit jekk?! Yeh, 8 pagi waktu tempatan hehe. Perjalanan yang 1 jam tu langsung tak terasa, bila mana aku duduk je terus tidur. Subuh gajah kan!!! Landing kat bahu mak, rupanya air liur keluar 🙄 selama ni mulut tak pernah bocor, nampak tak betapa nikmat baring kat bahu mak sendiri? 

Thursday, April 13, 2017

Wawa Takes Tokyo: Drowning in the Disneysea Rain

Gaisss salam sejahtera. Lama sistur menyepi maka iollss kembali bersiaran ye teman teman sekalian. Busy melampau dekat office sampai tak larat nak hapdet lepas balik kerja. Asal sampai rumah je terdampar di katil  

My sistur mesti ternanti-nanti entry disneysea ni sebab dia lah orang paling eksaitedss melampau dan ini lah salah satu tujuan dia pergi Tokyo hihi

Kejung di Disneysea version 4 darjah celcius -,-

Daripada minggu sebelumnya lagi, sebenarnya dah peratikan weather forecast. Tapi biasalah, apa yang jadi tak semestinya seperti yang dirancang. Even bila sampai Tokyo pun still belum decide to visit where for the particular day  

Friday, April 07, 2017

Wawa Takes Tokyo: A piece of Pink in Ueno - Tokyo St - Tokyo Dome - Ginza

Untuk sampai Ueno dari Asakusa adalah amat mudah. Ambek Ginza line, turun Ueno Station. Selang 2 station je. Nak jalan kaki pun boleh gaiss kalau kau punyai masa terluang yang berlebihan 


Ueno park ni you need to walk around 5 minutes je from Ueno Station. Kalau keluar dari entrance JR, dia arah timur laut. Jadi kena belok kanan lah. (Geografi sisthorrr hauk pun masih boleh dipercayai okay hekhkok)

Tuesday, April 04, 2017

Wawa Takes Tokyo: Waking up for Asakusa (Sumida River - Kaminarimon Gate)

Selepas berminggu minggu tamatnya percutian di Tokyo @ Get lost in Tokyo, masih terasa lagi angin menampar nampar pipi. OMG rindu gilewww 😍😘😌To be honest, I'm missing the wind and environment badly. Jarang jarang rasa rindu masuk dalam jiwa ni (enko jangan nak menipu la semua tempat enko pegi, enko rindu kan?!!)

Actually, before fly aku dah buat kajian. Kat mana tempat cantik untuk ambek gambar. So yeah, memang ada. Dan aku jumpa tempat tu kat sana. Cuma, langit tak sebiru dalam gambar la

Hasil Kajian
Siap masuk dalam iti muahahahaa

And of course, i managed to find out! yeaaha. Memang sangat dekat dengan guesthouse. Memandangkan guesthouse ni memang tepi sungai ni. jadi sangat dekat dengan Sensoji Temple. Jalan kaki je sampai. Kalau musim sejuk, tiyak takk basah hokeh 

Saturday, April 01, 2017

Berbelanja Dengan Bijak Melalui Shopback!

Selingan sebelum kita selesaikan Travelog Jepun yang masih menggunung tu. Aku nak share, macam mana korang boleh berbelanja dengan bijak! hiihi

Korang pernah dengar ke pasal shopback? Ahah sebenarnya benda ni dah lama wujud. Dan aku pun baru tau last year. Bila officemate bagi tau, kau boleh dapat balik duit yang kau shopping tu!

Tapi ikut la jugak berapa percent. Each merchandise has different rate.



Cara dia, kau log in shopback. Dan kemudian select je mana mana store kesukaan korang. Untuk mereka yang kaki shopping online ni sangat la berbaloi untuk korang sign up!

Thursday, March 30, 2017

Wawa Takes Tokyo: The Magnificent Odaiba, Say Hi!

Sebelum fly, aku dah siap siap plan untuk pergi Odaiba. Walaupun Gundam dah dalam proses untuk dibuang. Hakhak masa sampai sana, kepala Gundam tu hilang dah. Lol 

Apa yang menarik tentang Odaiba ni dia ada pantai!! (Pulau buatan should be no problem again)

Statue of Liberty

Untuk sampai ke Odaiba daripada Tokyo, kau boleh naik Rinkai line atau Yurikamome line. Boleh turun dekat Tokyo Teleport Station/Daiba Station. Sebenarnya ada banyak la cara lain. Aku tak la buat banyak sangat research sebab akhirnya aku datang sini by road trip  

Sunday, March 26, 2017

Wawa Takes Tokyo: Akihabara - Tokyo Skytree

Malam tu pergi Akihabara dulu, Untuk melancarkan beberapa misi di samping melunaskan hajat orang kehkehkeh Selain tu, untuk fulfill wish list Tokyo  😎

Tokyo Skytree during night
http://i.imgur.com/cjQYW.jpg

Movement from Yokohama

Saturday, March 25, 2017

Wawa Takes Tokyo: Yokohama City Tour

To be honest, this is the hardest part untuk buat kajian. Sebab tak banyak aku jumpa review orang pergi Yokohama. Nyaris-nyaris nak batalkan hajat sebab tak cukup study 😌Tapi dah hujung-hujung, mendekat dengan tarikh nak fly. 


Berusaha gigih carik information even kat office dah stress tahap nak penggal kepala orang 😜. Masa tu la baru jumpa blog/website yang ada info diperlukan. Tapi review orang Malaysia pegi tu, memang sikit sangat-sangat. Kalau ada pun, dia just cakap --- pegi Yokohama, balik. Tapi aku tak tau dia buat apa 😪😅😂


Korang boleh refer this website ye untuk maklumat lanjut:

Thursday, March 23, 2017

Wawa Takes Tokyo: Mt Fuji Hunting (FujiTen - Saiko Iyashi No Sato Nenba - Lake Kawaguchiko)

Hi gaiss this is one of the beauty and the most "must repeat" wish list (campak bakul)


Fujiten Snow Resort


Perjalanan dari Tokyo - Fuji mungkin dalam sejam. Tapi pasal enjoy tengok luar plus bercakap taknak stop plus selpi perasan lawa plus makan makan,

Tuesday, March 21, 2017

Wawa Takes Tokyo: The Superlative found out in Harajuku - Shibuya - Shinjuku

Sebelum otak aku mengalami pengaratan, terpaksa aku mengerah keringat dan mencari semangat untuk tepek segala benda dalam belog. 

Orang kata, to keep memory alive! Kehekehkeh 😝



For the first day, hari ni suhu dalam 8-10 celcius. 

Untuk berjalan sekitar Tokyo ni sangat la mudah 😁  Berbekalkan subway day pass yang kami dah purchase, boleh la jalan jalan 🌁 tanpa mengalami sebarang masalah kewangan kalau sesat pun!