Friday, August 18, 2017

Trip Beronok-ronok ke Phuket: Itinerary, Budget.

Tengok title pun dah tau motif trip adalah untuk bersantai teruk. Sumpah teruk weyh, sebab 4 hari kat sana, hampir 80% duduk bilik. Hehehe


Salah satu faktor sebab aku yang tak cukup ongkos ini, di sampingnya hotel cantik nak mam. Jadi, sayang untuk duduk bilik kejap sangat.

Friday, August 11, 2017

Korea Selatan (Day 7) - Sinetron Ahjushi Terlebih @ Airport

Sistur nak describe kan hari ke-7 iaitu hari last di tanah Korea dengan beberapa patah perkataan – PENAT, STRESS, DRAMA, EMOSI, dan AWKWARD dan DRAMA lagiiii.


Disebabkan semalam dah penat shopping sakan macam dunia tiada lagi esok jadi ghasenye layaklah tuk tido mati malam tu smpai ke pagi. Flight balik pukul 4 PM jadi dah book ‘starex’ tuk amik The Divas dalam kul 12 PM.

Friday, August 04, 2017

Pocket WiFi - Fly with Travel Recommends

Salam kawan kawan. Baru baru ni trip kami ke Korea hampir 100% memerlukan khidmat WiFI. Nasib baik gaisss kitorang sebulat suara say Yes untuk sewa pocket WiFI ni!

Selain daripada boleh live update, sangat la membantu untuk google information di saat kecederaan. Hehe. 

Ahah ini la rupa bentuk dia

Jadi kat sini, kakak akan share serba sedikit tentang pocket WiFi ni hokeh.

Tuesday, August 01, 2017

Korea Selatan (Day 2) - Myeong-Dong Night Market

Entri yang satu ni khas untuk Myeong-Dong night market je. Boleh pula tercicir cerita dia. Hekhek

Cedapp. Sumpah.

Okay kakak pun tak berniat nak membebel panjang, kita straight to the point jek.

Saturday, July 29, 2017

Korea Selatan (Day 6) - Syurga Beli, Poket Terbelah

Salam gais siaran langsung untuk episode yang kesekian kali tergendala

Kalau nak diikutkan Seoul lebih banyak tempat menarik untuk shopping berbanding Tokyo. Hehe. Jadi hari berikutnya adalah misi kempiskan poket sebab dah lama sangat duit ni duduk dalam purse. Mesti dia sesak nafas bukan?!

Kasi chance ahjusii entah sape ni interframe

Hari ni semua bangun lambat lagi. Tapi taklah selambat semalam. Disebabkan semangat beli belah tu agak membuak buak. Jadi para jemaah mendapat satu spirit luar biasa. Dalam penat-penat, badan sakit. Masih terus kekal bertenaga! Hiks

Jadi berikut adalah lokasi yang sempat weolls terjah sempena hari shopping sedunia bagi the diva jemaah sekalian;

Thursday, July 20, 2017

Korea Selatan (Day 5) - Itaewon Central Mosque & K-pop Site Visit

Salam hari ke lima

Hari ke 5 kitorang banyak ke kompeni kompeni artis K-pop. Hehe ni semua demi memenuhi kemahuan dan keiinginan para jemaah yang gila k-pop.


Hari ke 5 juga, hari yang santai ngat dan tenang terlebih. Kitorang keluar pukul 12 camtu. Bertenang bukan? Huhu. Kalau dah itinerary pack cam jadual tentera haruslah para jemaah pancit. Makanya hari ke-5 nie semua tido mati tak nak bangun pagi. Capek banget.

Saturday, July 15, 2017

Korea Selatan (day 4) - KTO, Cheonggyecheon Stream, Insadong

Ini adalah kesinambungan daripada entri lalu.

Sebab panjang sangat nak cover, satu hari bertrilion tempat enko nak jejak. Kot ada yang curious; eh korang ni semayang ke tak. Kang tak cerita, fitnah kitorang terpesong dari agama pulak.


Jadi entri ni khas untuk sesiapa nak cari tempat semayang area kawasan ni. Sesiapa yang taknak, boleh la abaikan entri ni hiks.

Wednesday, July 12, 2017

Korea Selatan (Day 4) - Palace Tour, Bukchon Hanok Village, Gwanghamun Square

Pagi hari ni masih lagi dimulakan dengan acara berlari ke Subway untuk kejar tour dekat Changdeokgung Palace yang dah di booked seminggu sebelum. FYI guyss, kalau korang berhasrat untuk melawat Huwon Secret Garden, korang "WAJIB" eh join tour. Takleh pergi sendiri.


Sesampai jek kat kaunter, kitorang masuk reservation lane. Just tunjuk yang kita dah booked benda tu.

Saturday, June 03, 2017

Korea Selatan (Day 3) - Everland Screaming

Hari ketiga adalah hari yang mencemaskan.

Masa tengah tunggu para Jemaah touch up aku pun tengok la balik ticket2 untuk pergi Everland yang aku dah beli online masa dekat Malaysia. Time tu baru aku sedar ticket yang aku dah print tu just macam receipt pembelian je, sebenarnya kena dapatkan physical ticket dekat KLIA2.


Ya Tohan apa apaan ini. Aku terus whatsapp agent yang jual ticket ni. Dia reply and kata akan try issue kan e-ticket. Nasib belum ditentukan.

Wednesday, May 31, 2017

Korea Selatan (Day 2) - Greenish in the Nami Island

Demi mengejar train yang dah beli pre-trip haritu, semua orang berlari-lari ke Subway. Babak seperti ini hampir berlaku setiap hari. Ikutkan sangat perasaan yang acah-acah nak menggeliat tiap pagi, kendian tarik selimut balik malas bangun. Maka ini akibat dia.


Ada banyak cara nak pergi Nami Island, jadi this is the way yang kitorang dah pilih. Seharusnya,

Monday, May 29, 2017

Korea Selatan (Day 1) - Sesat Menjejak Namsan Seoul Tower & Kisah Sendu Tengah Malam

Ramadhan datang lagi. Seminggu kepulangan dari Bumi Korea Selatan. Perasaan, bau udara yang pahit masih menyinggah kat hidung ni 😆 Sistur akan kongsikan all the experience and challenging sepanjang kat sana. Disebabkan trip ni adalah 100% berdasarkan kajian sendiri. Jadi terlalu banyak dugaan dan pancaroba yang dihadapi  *jeling ahli jemaah*

Itaewon Subway Station

Babak Jam 3 Pagi

Thursday, May 25, 2017

Salam Teaser South Korea: Itinerary dan Kisah Rentung

First entry untuk Korea, aku tak berniat nak ulas panjang lebar. Sebab guwe lagi perlukan bantuan Rakan Seangkatan yakni Naib Presiden 2 -- Farah Shafiqa untuk update cerita minggu lepas. Kahkahkah

Waduh capek banget. Jadi, kita akan share dulu roughly itineary dengan kos rentung sepanjang trip 7 hari 6 malam ke Seoul, Korea.

Incheon International Aiport

Day 1 (Rentung: KRW 142,000)

Wednesday, May 17, 2017

Pengalaman Pertama Kali Bersama Malindo Air

Ini adalah pengalaman pertama kali menaiki Malindo Air 😂 Maka seharusnya aku kena berkongsi sikit review gittewh. Sebagai pelanggan setia Air Asia, sengaja aku cuba naik airlines lain lagipun murah sikit maseni pasal beli last minute. 

 
Aneh sekali kipas dia 樂

Untuk pesawat jenis yang ini, aku nasihatkan kau duduk la belakang sekali which is 18-20. Sebab pintu masuk kat belakang. Jadi senang and laju nak keluar. Kalau duduk depan pun takde masalah sebab tak ramai orang pun. Hahaha

Tuesday, May 16, 2017

Short Weekend in Kota Bharu: The Room @ Zishi

Tujuan utama entri ni adalah untuk share dengan you gais tentang satu hotel ni. Tak sangka, dekat tengah-tengah Kota Bharu ada hotel cantik, selesa dan murah macam ni! the moment i'm writing right now, i feel very excited sebab hotel dia sangat best!! Yang pasti, kalau repeat Kota Bharu, aku akan duduk sini lagi! kehkehkeh

Eeee cantikss! 

Ye sebelum tu, aku pergi Kota Bharu untuk attend PAC untuk Pegawai Penerangan S41. Jauh tak jauh la dari Kajang fly pegi Kota Bharu.

Friday, May 12, 2017

Weekend Flying:Ada apa dengan Padang? [Part 2]

Aritu tak sempat kakak nak habis kan semua part. Jadi kita sambung sini lah.


Ada lagi 4 perkara yang menarik tentang Padang. Which issss tadaa;

Wednesday, May 10, 2017

Request Pay Out di Shopback

Hey guys, short write up here with regards to the Shopback activity kita. Korang dah sign up ke belum?! 珞


Kalau belum sila lah sign up, boleh pakai kita punya referral link untuk dapatkan diskaun sehingga RM 10. 


Sesiapa nak tau macam mana Shopback ni berfungsi, boleh la baca kat sini!

Thursday, May 04, 2017

Kolej Matrikulasi Perlis: Throwback Version untuk adik adik yang baru nak masuk matrik 2017

Disebabkan sekarang musim orang baru dapat result kemasukan matrik begitu hit sekali. Jadi kakak tak ketinggalan la untuk hapdet belog jugak pasal matrik yang super duper best.

Tengok trafik pun agak kencang ye you gais search pasal matrik. Hahaha okay kita lupakan sebentar entry pasal percutian yang sekian lama tertangguh 

Library kegemaran kitorg kekeke

hauk hamat pesyen jaman matrik. kakak kena tapis betul-betul gambar dolu kala

Sunday, April 30, 2017

Weekend Flying:Ada apa dengan Padang? [Part 1]

Selalunya kalau orang datang Padang, kebanyakkannya memang akan datang Bukit Tinggi. Seolah-olah dah jadi tempat pelancongan termasyhur di Sumatera Barat ni. 

Kat sini kakak nak highlight beberapa tempat/aktiviti yang sempat kakak pergi masa kakak berlibur di Padang. Very very the short trip 3 days 2 nights.
  1. Air Terjun Lembah Anai
  2. Pakai Baju Minang
  3. Istana Pagar Ruyung
Dekat Padang ni, ada beberapa spot yang famous. Antaranya, bandar Padang tu sendiri, Bukit Tinggi, Padang Panjang, Padang Pariaman dan Paya Kumbuh.

Air Terjun Lembah Anai

Mana-mana pun blog atau keyword yang kau taip pasal bukit tinggi, confirm keluar pasal air terjun ni. Aku juga semestinya taknak ketinggalan! hihi Air terjun ni terletak betul betul tepi jalan, on the way dari Airport ke Bukit Tinggi. Apa yang menarik adalah panorama dia dan ikut dongeng dulu kala.. Sape cuci muka pasakai air kat sini, akan awet muda. Adakah benar? kehkeh 

Air mancur?

Thursday, April 27, 2017

[Video] We are about to move on to the next section from Tokyo, Japan

Finally after almost 2 months baru la siap segala jenis video kakakkaka patah riuk pinggang kakak bersengkang mata edit level armature ni. Dalam movie maker elok cantik, sekali upload masuk youtube umakaihh disaster! pecah habis sana sini. Eh bia je la hihihi  

Terimalah buah tangan, dari sistur hehe

Thursday, April 20, 2017

Sumatera Barat Indonesia: Liburan Padang

Dengan pantas kena update demi mengelakkan kerja bertambah besok besok! Pantas betul masa berjalan. Dah penghujung bulan April rupanya 

Short visit kali ni membawa diri terbang ke tanah Sumatera Barat, Indonesia. Gaiss aku rasa one day aku patut gali dan korek semua pelusuk Indonesia 🤗 Tujuan beli tiket ke sini tak lain tak bukan adalah bawak mak bershopping sakan 🛍💸 (iolss ikut tumpang troli) selain daripada nak try masakan Padang yang orang kata sedap sangat tuhhh --- usap perut. 


Awan tercantik setakat naik flight kali ni

Flight dari KL pukul 7.50 pagi dan arrived to Minangkabau Aiport pukul 8 pagi. Whatttt 10 minit jekk?! Yeh, 8 pagi waktu tempatan hehe. Perjalanan yang 1 jam tu langsung tak terasa, bila mana aku duduk je terus tidur. Subuh gajah kan!!! Landing kat bahu mak, rupanya air liur keluar 🙄 selama ni mulut tak pernah bocor, nampak tak betapa nikmat baring kat bahu mak sendiri? 

Thursday, April 13, 2017

Wawa Takes Tokyo: Drowning in the Disneysea Rain

Gaisss salam sejahtera. Lama sistur menyepi maka iollss kembali bersiaran ye teman teman sekalian. Busy melampau dekat office sampai tak larat nak hapdet lepas balik kerja. Asal sampai rumah je terdampar di katil  

My sistur mesti ternanti-nanti entry disneysea ni sebab dia lah orang paling eksaitedss melampau dan ini lah salah satu tujuan dia pergi Tokyo hihi

Kejung di Disneysea version 4 darjah celcius -,-

Daripada minggu sebelumnya lagi, sebenarnya dah peratikan weather forecast. Tapi biasalah, apa yang jadi tak semestinya seperti yang dirancang. Even bila sampai Tokyo pun still belum decide to visit where for the particular day  

Friday, April 07, 2017

Wawa Takes Tokyo: A piece of Pink in Ueno - Tokyo St - Tokyo Dome - Ginza

Untuk sampai Ueno dari Asakusa adalah amat mudah. Ambek Ginza line, turun Ueno Station. Selang 2 station je. Nak jalan kaki pun boleh gaiss kalau kau punyai masa terluang yang berlebihan 


Ueno park ni you need to walk around 5 minutes je from Ueno Station. Kalau keluar dari entrance JR, dia arah timur laut. Jadi kena belok kanan lah. (Geografi sisthorrr hauk pun masih boleh dipercayai okay hekhkok)

Tuesday, April 04, 2017

Wawa Takes Tokyo: Waking up for Asakusa (Sumida River - Kaminarimon Gate)

Selepas berminggu minggu tamatnya percutian di Tokyo @ Get lost in Tokyo, masih terasa lagi angin menampar nampar pipi. OMG rindu gilewww 😍😘😌To be honest, I'm missing the wind and environment badly. Jarang jarang rasa rindu masuk dalam jiwa ni (enko jangan nak menipu la semua tempat enko pegi, enko rindu kan?!!)

Actually, before fly aku dah buat kajian. Kat mana tempat cantik untuk ambek gambar. So yeah, memang ada. Dan aku jumpa tempat tu kat sana. Cuma, langit tak sebiru dalam gambar la

Hasil Kajian
Siap masuk dalam iti muahahahaa

And of course, i managed to find out! yeaaha. Memang sangat dekat dengan guesthouse. Memandangkan guesthouse ni memang tepi sungai ni. jadi sangat dekat dengan Sensoji Temple. Jalan kaki je sampai. Kalau musim sejuk, tiyak takk basah hokeh 

Saturday, April 01, 2017

Berbelanja Dengan Bijak Melalui Shopback!

Selingan sebelum kita selesaikan Travelog Jepun yang masih menggunung tu. Aku nak share, macam mana korang boleh berbelanja dengan bijak! hiihi

Korang pernah dengar ke pasal shopback? Ahah sebenarnya benda ni dah lama wujud. Dan aku pun baru tau last year. Bila officemate bagi tau, kau boleh dapat balik duit yang kau shopping tu!

Tapi ikut la jugak berapa percent. Each merchandise has different rate.



Cara dia, kau log in shopback. Dan kemudian select je mana mana store kesukaan korang. Untuk mereka yang kaki shopping online ni sangat la berbaloi untuk korang sign up!

Thursday, March 30, 2017

Wawa Takes Tokyo: The Magnificent Odaiba, Say Hi!

Sebelum fly, aku dah siap siap plan untuk pergi Odaiba. Walaupun Gundam dah dalam proses untuk dibuang. Hakhak masa sampai sana, kepala Gundam tu hilang dah. Lol 

Apa yang menarik tentang Odaiba ni dia ada pantai!! (Pulau buatan should be no problem again)

Statue of Liberty

Untuk sampai ke Odaiba daripada Tokyo, kau boleh naik Rinkai line atau Yurikamome line. Boleh turun dekat Tokyo Teleport Station/Daiba Station. Sebenarnya ada banyak la cara lain. Aku tak la buat banyak sangat research sebab akhirnya aku datang sini by road trip 