Tuesday, December 06, 2011

5 PERKARA YANG MESTI KITA JAGA SEBAGAI ORG ISLAM



 HARI SELASA lepas, ada kelas agama. so aku dapat info yang tak pernah pula aku tahu sebelum ni :) nah, share dengan anda :)


 cunkan pokok aku. hahahaha  ^_^

ada 5 PERKARA yang perlu kita jaga sendiri as a muslim. *ehem, baru masuk kelas agama kan :) ustazah kata, 5 PERKARA tu adalah :_

AGAMA/AQIDAH
haa, diri kita sendiri yang akan menjaga agama dan aqidah kita. orang lain tak boleh nak jaga ke nak kawal aqidah kita. jadi, kita kena la sentiasa buat apa yang disuruh, tinggal apa yang dilarang.

NYAWA
sebab tu adanya larangan membunuh diri, nyawa kita satu je. tak de tukar ganti. sebenarnya, dalam kita tak sedar, tiap tiap hari kita menjaga nyawa. contohnya, mandi.. MAKAN dengan cukup.. haa, tu kira menjaga nyawa lah :)

AKAL
arak adalah minuman yang memabukkan, bukan setakat arak, tapi kita tak bole ambil sebarang benda yang mengkhayalkan. macam dadah.. sengaja overdose ubat pun tak bole tau. sebab nanti akal kita rosak. akal adalah anugerah kepada manusia. jadi kena jaga baik baik

KETURUNAN
larangan berzina pula wujud supaya keturunan kita sentiasa.. er. ape ea nak kata ? supaya lahir zuriat yang baik baik. kalau zina berleluasa, tu yang lahir anak luar nikah dan keturunan kita akan.rosak. eh ? betul ke ayat tu --'

HARTA
haaa, kita kena jaga harta kita dari kena curi.
#ehem najwa, tolong simpan handphone baik baik, suka sangat letak merata --'

INFO : USTAZAH SAYA USTAZAH HALIMAH

:)

Tuesday, October 11, 2011

BARANG YANG PERLU DIBAWA KE MATRIKULASI

BARANG BARANG YANG PERLU DI BAWA PERGI MATRIKULASI
*SEMANGAT BERKOBAR KOBAR

6 Fakta Matrkulasi kat sini  

@ Tv
ye la kot bosan kan. bole tengok

@ Radio
bawa radio yang cantik dan hot sebagai perhiasan dalam bilik


@ batang mop/batang penyapu
untuk sepuk perompak yang cuba merompak

@ laptop/broadband/streamyx
nak online senang. memandangkan saya blogger yang agak tegar

@ periuk belanga, kuali, sudip
untuk memanas kan makanan, bukan untuk masak


@ sekali la bawa dapur memasak dan gas
nak masak ke hape


@ peti sejuk
kalau nak simpan makanan supaya tak basi or whatever lah

@ aircond
kalau tak mau bawa ta pe, bole tido dalam peti sejuk

@ kereta / motor
supaya senang pegi kuliah dan untuk jalan jalan pergi langkawi, siam, penang, kedah. waah !

@ haiwan peliharaan
sebagai teman korg kalau gaduh dengan kawan kawan

@ almari baju
baju yang banyak, mesti la tak muat nak sumbat satu almari kan ?

@ highheel / wedges
untuk cepuk kepala orang yg ngorat kau

@ helikopter peribadi
senang weyh nak balek tiap tiap minggu. rindu mak dooo..

hooooy najwa ! kau nak belajar ke nak bersuka ria ?? apesal kau tak bawak rumah kau sekali gila !

ermm, aku na bawak, tapi mesti mak aku mara nanti -,-


tolong beli rumah besar macam ni untuk aku. nak bawak pergi matrik

Saturday, May 28, 2011

MINGGU ORIENTASI KOLEJ MATRIKULASI PERLIS

EHEHMMM EHEMMM. assalamualaikum semua para pembaca belog yang ayu lagi cute lagi kacak ! ehem ehem saket tekak. *betulkan tekak sedikit*  hai reader semua, sumpah rindu dekat belog. erm, dekat pembaca semua pon ! dekat mami dekat dadyy dekat rumah yang baek :) superb rindulah ! 

ok tapi tak leleh -,-

pagi pagi subuh buta gajah tak nampak, menjejak kan kaki ke KMP, amek angka giliran. dapat no 207. perghh ! penat kot pagi pagi aku berkorban datang cepat, ingat dapat la no 1 ke 2 ke 3. huahua nanges 

so setelah seminggu "melepak" kat KMP, minggu ni aku pon tergedik pulang ke rumah demi mendatangi kekendurian kekahwinan kerumahan. huahuahua, masuk KMP makin sewel -,-

meh meh, kakak cerita pengalaman minggu orentasi kat KMP. 

TAK MACAM ORIENTASI PUN AKU RASA. HAHA. MACAM DENGAR CERAMAH KAT SEKOLAH. YANG BANYAK CUMA KAMERA. <--- MCM BIASA, PEREMPUAN YANG SUKA INTERFRAME.

MAKANAN DAN BARANG KEPERLUAN

makanan sedap dan murah gilaaaa ! barang pun banyak. sabun berus gigi berus jamban. eskrem. keropok air kotak. tak rasa duduk hostel wey? 

ROOM MATE
GILA amat gila. room mate aku terlalu menggila, bila bergabung dengan aku yang gila, sumpah makin sewel. gelak 24 JAM tak berhenti. hadoy hadoyy. aku nengok room mate aku cam gila gila agak kebudak budakan, sekali SPM 10 A, terpengsan seketika aku 


ni la room mate aku yang menambahkan kegilaan kepala aku. actually ade 4 orang, lagi sorang yang snap la. beliau tak suka amek gambar macam kami bertiga yang hot hot bajet


memandangkan mereka semua orang terengganu. aku pun da terikut ikut. mula mula, aku agak ternganga 6jam bila dengar dorang bersembang. lama lama, aku dah ikut. 

p/s ada budak tanya aku, errm, freehair ke ? 
*muka tekejut . so far, belum lagi. kenapa ? *belum? hahahahaahah
errm tak de pape.
 hah ? pelik ok abaikan

BILIK

mula mula macam kecewa. kenapa kecikkkk ?? !! huhahuha. rupanya bilik tu besar gila bersambung bilik sebelah. hah ! mesti kau tak faham aku cerita. best la ! :)

KEMUDAHAN 

aku rasa bila aku habis matrik, aku jadi gajah. Kafe betul betul sebelah kiri blok. Kedai kek betul betul depan blok. ok aku tertekan -,- kira blok aku paling strategik. bak kata kakak FASI, blok A3 paling strategik, pasaaii apo ? sebelah kedai kek ada resource student, kat situ ada pejabat asrama, kedai segala kedai makmal komputer. so what ??? SENANG nak USHAA laki ! muaaah :) ehemm 

MINGGU ORENTASI

erhm ehem ehem. ntah ? ok je la 2 bintang dari 10. tak dak la buli buli. pasal kami baek. ok muntah . biasala taklimat ceramah ucapan bla bla blaa..malas nak komen AJKO. huha huha huha ! yang penting aku bahagia kerana mendapat bilik bawah sekali. AMAT BAHAGIA. tak paya naik tangga. so makin berlemak.

bila bosan melanda. baek kah aku ? haaha

lepas tu usha budak laki. agak agak ada yang hot kah. haha. dapat satu ! tidur, ramai kot. haha

tengok, stokingg aku dengan makcik ain sama kan ? (tak senonoh)

KAKI MELECET

almaklum la kan kawan kawan, seperti semua sedia maklum. kami semua kena pakai kasut sarung yang HOT tu. heehe. saket wey kaki, tapi aku pasrah. 

nak tayang "kasut sarung" aku. cantik kan ? ehemm

tak tahan wey ? sakit sangat. alah, dorang sakit pun pakai jek. kau je gedik najwa. sakit sikit je pun. hekk eleyhh, suka hati aku lah nak pakai ke tak nak  jangan bising

TUDUNG BLUE BLACK YANG SERAGAM

kau tengok, mentang tudung blue black, ramai pula pakai baju biru

satu baju biru pun aku takdak. so suka hati lemak berkrim aku memakai baju mengikut warna kesukaan saya.

 
match ke ? merah kuning dengan blue black ? ikut suka hati dia je. haha .

LAGU KOLEJ

BEST ! sekarang dalam proses hafal lagu negeri perlis pula. huahhaha ! *semangat :)

DAH TU JE KOT. YANG PENTING KE MANA SAJA BAWAK KAMERA





jiran aku. huauahua

cahaya ke"iman"an terpancar di wajah. huahua

~


so far, sangat best. rasa tak nak balik rumah ! omaigod ?  belum start kuliah, tu yang boleh menggila sesuka hati. tengoklah da start nanti macam mana

tengok, da start tak senonoh. ok belajar belajar belajar ! erm, cuci mata sikit sikit je tak banyak pun :)

sesiapa yang dapat matrik, pergila beramai ramai ! hehe. sumpah best gila. tak menyesal ! lagi lagi KMP sumpah gempak gila !

SEKIAN TERIMA KASIH

p/s : lepas ni jarang update belog sebab sangat busy. sesiapa yang rindu aku tu, buat la video call. huhaa huha ! 


esok da nak balik arau lagi. ok sedih nak tinggalkan blog dan pesbuk. muaah sikit :(