Monday, December 23, 2019

Beijing Winter 2019 | Mengejar Tembok Besar China di Mutianyu

Syukur, hari ni kami berjaya menawan Tembok Besar Cina. Iaitu salah satu keajaiban dunia. Untuk naik ke sini, ada banyak pilihan. Tapi yang paling terkenal ialah Badaling dan Mutianyu. Kami pilih untuk naik di Mutianyu, sebab orang kata kat Badaling terlalu sesak dengan pelancong. Nak lari dari crowd yang ramai, jadi kita naik kat sini je la. Mudah pun mudah.



Sunday, December 22, 2019

Tawan Kota Beijing & Tianjin dengan hanya RM 3,000 Seorang!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Sementara memori di China masih segar dalam ingatan, apa kata kita update itinerary & cost sepanjang kat sana. Hihi. Trip ni berlangsung selama 8 hari termasuk hari naik flight 


Perhatian, sebenarnya my husband and i planned pergi banyak gila tempat.

Monday, December 02, 2019

Memohon Sendiri Visa ke China - Semudah ABC!

Assalamualaikum dan Hi.

Untuk rakyat Malaysia, adalah diwajibkan untuk memiliki visa sebelum korang fly ke China (Tak termasuk Hong Kong & Macau). Berdasarkan pembacaan aku, terdapat 2 pusat yang korang boleh pergi untuk memohon visa untuk ke China, iaitu Kuala Lumpur dan China. Ni adalah pengalaman aku memohon sendiri visa ke China di Kuala Lumpur.


Sunday, October 13, 2019

Roti John Daging Melimpah, Mamam Cafe | Melaka

Terletak di kawasan Klebang. Mungkin ni agak baru bagi aku sebab aku pun baru dengar 3 bulan lepas. Tu pun sebab hantar adik masuk UiTM. Adik sepupu aku yang recommend dan ni kali kedua aku beli. Serious terigau-igau 

Melimpah gila daging dia buat hati kakak tak tenteram

Keria Gula Melaka Hajah Rahmah | Melaka

Antara tujuan datang Melaka ni sebab nak JJCM. Aku sebenarnya dah empat pulu ribu kali datang Melaka ni. Ye lah.. ada je makanan baru nak viral. Haha! 😐


Kalau datang Melaka, tak lengkap rasanya kalau tak beli Keria Gula Melaka ni. Ada banyak gila pilihan kat sana. Tapi yang ni memang favorite aku, daripada Hajah Rahmah. Warung dia kat Limbongan.