Sunday, December 25, 2016

7 Tips: Travel Dengan Baby dan Kanak-kanak

by sister: Erni Kornain

Entri ni ditulis oleh kakak lepas dia balik dari New Zealand, kelihatan begitu bermanfaat. Jadik adik dia memutuskan untuk mengopi masuk blog. Kakakakak untuk uolls yang nak travel dengan baby, boleh refer entry ni!

Nanti iolls tanya if dia berminat nak tulis experience dia pegi New Zealand :)

Skyline & Luge, Queenstown

Hello😍 this is my handbag bergerak. 

Monday, December 19, 2016

Things to Do in Singapore within 1 Day

Guys!

Baru-baru ni aku berkesempatan join Day Trip to Singapore. Dengan harga RM 135, kau boleh cover satu Singapore! -- taklah satu Singapore, tapi boleh cover tempat famous yang digembar gemburkan oleh netizen. Cewah. 

Plus) 20 SGD untuk tiket MRT & Sentosa Island


Kalau kau perasan, dekat facebook banyak sangat pakej yang offer day trip macam ni. So pakej yang ni, kawan aku yang jumpa. Then dia ajak, set! 4 orang team kitorg akan join trip ni. Oh ye, trip ni kami ambek dengan Bahtera Kembara Holiday.

Banyak jugak trip lain yang diorang buat. Cekidaut kat sini.

Thursday, December 15, 2016

Tips Melancong ke Krabi for Newbies

Hey reader. Sejak kepulangan dari Krabi, masih terbayang-bayang lagi pancake Yaminlah emmm. Adakah diletak pelaris? Takpe, Krabi tu dekat jehh anytime boleh terbang makan Yaminlah (Yakin).

This is a few tips yang boleh diguna pakai untuk you guys yang nak pergi Krabi. Even kita pun baru sekali pegi, well it's doesn't matter. hihihii



Cek musim hujan/panas. Bila waktu paling sesuai?
Krabi jugak macam Malaysia, ada masa panas, ada masa hujan lebat. Jadiii adalah amat penting untuk korang study bab ni kalau kau nak hasil gambar mega memuaskan!

Tuesday, December 13, 2016

Krabi Dec 2016, Day 3 -- Island Hoping (4 Islands Tour)

Here's some tips kalau nak island hoping dekat Krabi, tapi bawak baby! Selalu kalau cakap pasal island hoping, mesti uolls akan bayang kan... satu boat dengan member-member sama naik sama gila. Jerit yeksaited terukk, selpi level lupa diri. terjun laut secara berjemaah!


Kan kan kan?!

Tapi cuba kalau kau island hoping, bawak baby. Acane tu enko nak snorkeling?!!

Masa buat reserach, kau akan jumpa banyak blog yang cerita pakej island hoping ni. Ada banyakkkk. Phi phi Island, Hong Island, 4 Island etc. 

Antara pakej yang mesra baby ni, 4 Islands! 

Monday, December 12, 2016

Krabi Dec 2016, Day 2 -- Jungle Trekking Tour

Well well well, hari ni kitorang akan menjalani satu aktiviti. Menjalani la sangat puih puihhhh puihhh. Actually, kalau korang rajin korang boleh free and easy which is sewa je kereta/moto lepastu pegi kat semua spot yang korang nak.

Tapi disebabkan tempoh beli tiket flight dengan actual date ni dekat sangat jadiknya kita tak sempat nak study lebih lebih. Lebih afdholl kiranya kita, pakai package je!!!


kitorang pilih pakej one day full jungle trekking tour. korg akan pergi tempat ni;

Saturday, December 10, 2016

Krabi Dec 2016, Day 1 -- ATV!

Heyeah. Early of this month, my sister and i went to Krabi, ala-ala short vacation lah yang di organized oleh kakak. Kita hanya jadik pembantu peribadi. Kalau nak diikutkan, bulan december bukan musim hujan. Tapi time kami pegi, almost everyday la hujan. Bernasib baik sebab hari pergi island hoping tu tak hujan teruk (sistur cerita  nanti).


Aku rasa percutian 4 hari 3 malam ke Krabi dah cukup ideal, sekali abang cakap..."lepas ni kena repeat Krabi kena datang seminggu" ewahh berlebihan pulak dia ni πŸ˜‚

Wednesday, November 30, 2016

Yogyakarta: Taman Sari & Underground Mosque

Pagi tu gerak pergi taman sari awal ye, lepas breakfast terus supir ambek. Taman sari ni bukak pukul 9 pagi. Tapi kitorg sampai awal, dalam pukul 8.30 pagi dah sampai dan taman tu belum bukak. kakakaa


bila kau orang sampai sana, nanti ada la orang ikut korang. Kenkonon macam tour guide la centu. Tapi kau jangan ingat free, bayo tips ye. Hahaha aku tak terkejut sangat kena bayar tips, sebab before fly aku dah study cukup cukup pasal jogja. Gahahaha - cukup tak cukup jugak la, yakin beno tatkala menaip

So ikut pengalaman aku ni, bagus jugak ada guider sebab kau tak masuk taman ni bodoh bodoh je. At least ada la orang explain kat kau pasal ape kejadah taman ni, kenapa ada muka patung sebegitu dan sebagainya.

Tuesday, November 29, 2016

Yogyakarta: Pantai Parangtritis, Gumuk Pasir & Hutan Pinus

Pantai Parangtritis 


This is the day to visit Pantai Parangtritis. Demi memenuhi curiosity dalam jiwa ni, teirngin nak nengok ape la cantik sangat pantai ni yang sampai femes bebenoow ittew.


Actually, hampir tercancel la nak datang sini. Pasalnye kita sian mami kita dah teringin sangat nak soping. Then pak supir cakap, rugi la kalo datang jogja tak nengok Parangtritis. Okay pak jom. Dari hotel ke pantai sekitar 1 jam.


Sepanjang perjalanan, lalu kawasan perkampungan. Dan seperti biasa, jalan sangat penuh dengan orang nak pergi kerja dan kebanyakannya adalah motorsikal! Memandangkan haritu isnin, hari kerja. Maka ramai la orang menuju ke arah Bandar Jogja. 

Hellokk jugak la, sebab jalan hala pantai tak jammed. Hihi

Saturday, November 26, 2016

Yogyakarta: Lawatan Sekolah Candi Borobudur

Everybody this is #tandadijokja yang paling utama. Kalau sebut Borobudur, satu dunia tau. The biggest buddhist temple. Andai kata korang fokus time kelas sejarah masa sekolah dulu, korang akan selalu dengar nama candi ni. hihi jadi kalau je jogja, harus ke mari ya!

Candi ni terletak dekat Magelang, jauh sikit la dari Jogja. 



Baca sejarah penuh

Friday, November 25, 2016

Yogyakarta: Merapi Lava Tour

Uish laju entri kali ni up, pasalnya kang tunggu punya tunggu dah bertimbun pulak benda nak cover wheheeh


Pagi pagi lagi dah keluar hotel, lepas breakfast terus supir jemput nak pegi naik merapi. Jadiknya, merapi ni tak ada apa sangat la kot. Setakat nak ada pengalaman naik jeep dia dengan montot rasa nak tercabut.

Thursday, November 24, 2016

Yogyakarta: Prambanan & Ploasan Temple, Keraton Ratu Boko

Finally, selama ni tengok dalam gambar je. Tak sangka boleh jejak nengok prambanan depan mata! hekhek 

"eh ape benda la yg enko nak tengok sangat kuil tu? Murtad ke?"


Ala osyan sisturr dengan soalan cenggini 😑 Habis tu non-muslim melawat masjid putrajaya elok je? Siap enkorang doakan dorang dapat hidayah. Muahahhaha  

Wednesday, November 23, 2016

Yogyakarta: First Day Luncheon at Sendang Ayu Restaurant

Good day everyone! Segera aku update cerita sebelum semuanya basi muahaha 😜😜 Biasalah kalau mengalami gangguan daya ingatan ni. Faktor kerja banyak di office la kenkonon πŸ‘±πŸ˜š



Cantik sangat awan ni berkepul kepul. Sungguh la damaikan mata. Rela beli seat okay! hehehe

Thursday, November 10, 2016

[VIDEO] Langkawi Tour AUG-SEPT 2016

Sengaja aku delay aktiviti mencipta video sempena ulang tahun si gedik Khadijah. Tahun lepas dah kasi album kan? okay tahun ni kasi video kahkah cepat la nangis.

Ingat senang ke aku nak manis-manis. nah tatap lama lama sebelum kawen kang. Dah kawen nanti jangan sedih kalo laki enko tak sweet gini ha.



Pastu kalau bosan-bosan hujung minggu husband pegi kerja,

Thursday, October 13, 2016

Review: Inari Guest House - Mersing

Andai kata ditakdirkan enkorang nak bercuti ke Mersing, sangat la di cadangkan untuk stay kat sini kalau bajet korang dalam kategori berjimat.

sistur nak buat entri. khas untuk hostel kitorang yang indah ni. sebab apa nak buat? sebab high recommended untuk backpackers tegar macam korang (baca: bukan iolls) kehkeh! dengan harga serendah RM 25 per night (sekarang dah naik RM 30), korang boleh tidur dekat hostel yang selesa dan bersih ye. Kalau tak silap, masa pergi haritu, hostel ni baru lagi. Dia baru je launch dalan bulan 8 or 9 so everything is new la.



Kalau tak silap, dia ada 2 bilik. Satu bilik laki, satu perempuan. Tiap satu bilik boleh sumbat 10-12 orang

Saturday, October 01, 2016

Mersing Terbakar: A Day Trip with Pulau Kita (iii)

5. Pulau Besar

seterusnyaa kita ke Pulau Besar. nama asal dia Pulau Babi Besar. dalam google map still babi besar. tah kenapa tukar, kurang enak disebut kot. maka jadila besar sahajiokk.

Aish macam macam nama pulau enko. besar kecik tengah tepi hujung. nampak sangat Mersing banyak pulau sampai letak nama centu jek. hahahah. so motif pulau ni adalah untuk kasi kitorang rehat rehat. menikmati keindahan kampung di pulau gitewh. 



pastu, siapa nak solat ke tukar baju ke ape ke buang air ke. semua boleh. buang air RM 2 ye! sebab kat sini air kena catu, jadi air kena pakai sikit sikit. tapiiiii, kitorang nak jimat RM 2. kitorang carik la

Thursday, September 29, 2016

Mersing Terbakar: A Day Trip with Pulau Kita (ii)

3. Pulau Hujung


Dah penat penat dekat pulau rahsia, boat bergerak ke Pulau Hujung pulak. Dekat sini, kitorang lunch, isi minyak (baca; rehat sekejap), mandi pantai, main sliding yang buat terlupa diri! 



Ada satu yang besttttt. Nasi ayam dia ya allah punya la sedapppp abadi. before bukak tu, berdoa dapat peha. sekali bukakkk. tadaa!! peha besauu! yummyss dah la lapo gila, dapat peha, air sarsi sejuk juk jukkkk. indahnya kejadian adui.

Tuesday, September 27, 2016

Mersing Terbakar: A Day Trip with Pulau Kita (i)

Hi All.

I think, this is one of my super-duper best trip on 2016! Even the trip only took 1 day, it gave me a different experience compare to my previous trip *touch my sunburn skin -,,-

Day trip ni kitorang hambek pakej dengan Pulau Kita, Ada 2 pakej, which is kau boleh pilih Pakej A - Rm 220, sekali dengan hotel kat Blue Water. Pakej B - RM 160. Takde hotel. tu je beza nya.


boleh la pilih mengikut cita rasa masing-masing. hihi kitorg hambek Pakej A. memang servis dia tiptop. Boleh selfie pakai GoPro

Wednesday, September 21, 2016

Misi Menawan Mersing di Hari Malaysia: Pantai Air Papan & Penyabong

Hi All,

Kali ni adalah misi melompat pulau dan pantai kat Mersing. The first day we arrived to Mersing, around 3.30 AM. We took bus at 9.45 PM. Hahah sangat la awal sangat. Sebab kami expect bus akan sampai dalam 4-5 AM. Laju gilaaa bas ni. Makanya, bermula la kisah-kisah durjana lagi angker. Dah kau sampai pukul 3 pagi, apekebende yang kau expect. hikhik


Setibanya kat terminal bas, semua orang berjemput. Tinggal la 4 manusia yang tak hado hala tuju. Lalu mendecidekan diri untuk ke toilet. Tapi takde air ye!! dengar cerita, dah 4

Friday, September 09, 2016

Langkawi 2016: Sunset@nest Rooftop & Sightseeing in Langkawi

Final Part!

Rooftop Area - Sunset View

Korang boleh pegi tempat ni dalam pukul 6.30 petang. Awal sikit pun takpe, sebab nak cop tempat best! (konon)

rooftop waktu senja 



Thursday, September 08, 2016

Langkawi 2016: Cable Car, Skybridge, Skyrex & Air Terjun Temurun

Salam sejahtera. Sekian beberapa hari baru berpeluang nak hapdet cerita tertunggak haritu. Hari-hari balik lambat sekarang, kerja memanggil-manggil ajak dating :') 

Tak takk sebenarnya tak suka tangguh kerja selain daripada memang hari-hari datang lambat! hikhokkk

Cable Car, Skybridge & Skyrex


So setakat tu saje mukadimah, kesinambungan entri lepassss. Kitorang plan nak pegi cable car ni awal pagi, kononya taknak ramai orang. Tapi semua harapan tinggal harapan tatkala tercelik mata jam 8, dan hujan mencurah ke

Sunday, September 04, 2016

Langkawi 2016: Island Hoping & Parasailing Pantai Tengah!

Selamat datang ke segmen pembakaran wajah/wajah selamat cemerlang :')

Island Hoping - Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding & Pantai Beras Basah

Actually, Island hoping ni takyah di review kan lagi. Sebab semua orang serba maklum. Atau nama lainnya, kalau tak cerita pun orang tau. Ni aktiviti wajib pergi untuk sesiapa datang Langkawi. Dan maknanya, dah 3 kali aku sampai! (Over)



Cuma kali ni, dia hoping 3 tempat sahaja. Dulu, masa aku pergi 2012 dia pergi 4-5 tempat rasanya. Tapi, ah bia la dah lupa la apa nama tempat tu. Ada replika kura-kura kat situ, bagi ikan makan. Hmm sumpah lupa. K babai.


Langkawi 2016: Menikmati Keindahan Arah Gunung Raya & Selfie Helang

Semangat turun naik nak update belog ni! Kalau fikirkan malas, memang dah tidoq ni. Memikirkan, kang terbang melayang cerita haritu maka terpaksa la bersengkang mata. Hakhakhakk

Gunung Raya

Tempat ni orang takkan datang kalau cuma 3 hari 2 malam kat langkawi. Malah, ada orang tak tau kewujudan tempat ni! Haha mana aku tau? Pasal gigih study setahun sebeum em emm.



Light house dari bawah

Jauh jugak sebenarnya, daripada pekan Kuah ambek masa lebih kurang sejam. Sempat tidur dalam kereta. Hihi Jalan dia kona kona macam nak naik genting, macam dekat tol Gombak sana. Tapi tak teruk sangat. Kira boleh tahan lagi tak muntah.


Langkawi 2016: Snorkeling di Pulau Payar!

Sudah sampai part yang paling dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat jelata (cehceheceh)

Kalau nak diikutkan, payar ni antara priority yang berada di bawah. Sebab kalau baca review orang, ramai sangat sangat manusia kalau snorkelling kat sini. Macam lautan manusia, nak berenang pun tak selesa. Rimasssss. Tapi, syukurr masa aku pegi orang tak ramai sangat. Maybe sebab hari hujan. Hihi on the way nak naik feri, tiba tiba hujan mencurah ke bumi. Hati gusar, bisik kat member sebelah “Eh, kalau hujan boleh berenang ke, boleh tengok ikan ke?” …. Boleh. Hahaha kejut itteww, serious lah boleh. Ikan tak lari ke emmm.

Perjalanan naik feri nak pegi Payar lama jugak, almost 1 hour. So, nak buat apa lagi. Tidur je la. Nak tengok pemandangan pun pemandangan apa tah yang ada. Tingkap tinggi, diri ni rendah. Huhu Sampai-sampai je, kena naik boat transfer. Feri takleh masuk area pulau.. jahanam nanti coral coral, ikan pun mati nanti (ye ye je engko). Meredah hujan badai nak pegi Payar! Bungkus beg pakai plastik taknak kasi basah. 



sumpah cantik kamera sendiri! (riyakk)

Kami sampai payar dalam pukul 11 lebih. Sampai je, terus makan dulu. Nak kasi tenaga konon-konon. Kalau macam aku pegi hari tu kategori tak ramai, kalau ramai tah macam mana lagi rupanya. Meja penuhhh! Penuh barang la -,,- 


Langkawi 2016: Hotel Accommodation

Salam Sayang Kembali Sayang Sayang Sekalian (hehe)

Sebenarnya penat okay hari-hari kemas barang pindah bilik, Rupa pelarian ada. Tapi memang berniat nak pergi merasa banyak tempat, so kita on je! Cuma ada satu hotel je kami tak punggah semua barang. Pasal bilik tu kecik sangat! nak masuk beg tarik memang tak lepas. 

Hotel - Baron Waterfront, Kuah
RM 60 per night

Bilik kami book via booking.com, kalau korang pegi Langkawi korang akan jumpa banyak sangat perkataan Baron. Baron resort la, go kart la swimming la (okay tipu je), rupanya Baron ni nama company. Dia banyak buat bisnes.. tapi still dalam niche yang sama yakni pelancongan.

Waterfront ni khas untuk penjimat tegar seperti saiyaaa. Kalau nak jadi ongkaye, boleh book dekat Baron Resort. 300 meter lebih kurang daripada waterfront.


Kitorg book double room je, tiba-tiba ada katil extra. hihi so jadi la tempat letak beg baju dan sebagainya. Okay la, selesa.. takde bau bau yang tak menyenangkan. Luas pun luas dah boleh senamrobik.

Friday, September 02, 2016

Langkawi 2016: Itineary & Budget

Salam Siang, Salam Satu Malaysia. 

Kali ni memang berniat nak cover cerita cepat-cepat. kang delay delay dan delay sampai tahun depan tak cover. hiihihii Well, I went to Langkawi last week, for 6 days, 5 nights. Semua orang cakap, Woii apehal lama sangat kau buat apa kat situ?!


Eh kau tau tak yang kami tak sempat habis kan semua apa yang kami plan. Bukan sebab tak cukup masa, sebab bajet lari. Hahahahaha --' Aku tak tau nak start daripada mana untuk trip kali ni sebab dah macam tunggang langgang hikhok tapi sis kasi ayat paling ringkas dan paling mudah faham ye kengkawan


Monday, August 01, 2016

Part 2: Escape Adventure Theme Park - Review Game


Sebelum pape.. sis dedicated bidiyoh ni utuk engkorang semua! hihi



Before terbakorrr


Game untuk muda remaja belia macam aku ni refer kaler ijo.

Monkey Business
Actually game dia banyak gila okay. Tinggal engko larat ke tidak nak main. Based on review aku baca, orang cakap wajib cuba Monkey Business. Tapi aku cam.. erm bosann sama macam skytrek, mcm skytrail dekat district. Angkuh sikit.


Part 1: Escape Adventure Theme Park - 10 Tips!

Salam satu Malaysia kengkawan. Pada malam yang berbahagia ni, aku berhasrat untuk cepat-cepat habiskan entry ni sebelum trip-trip lain datang menyusul. hihihi

Well, baru-baru ni me and Khadijah went to Penang for pre, pre and super pre-bachelorette party katanya. Padahal nak meraikan setahun kerja la lebih kurang. Beli tiket masa dapat gaji pertama dulu, terus kerasukan syaiton nak jalan-jalan.



Party yang betul-betul belum start. Kira ni B.P Version 1.0 la. Hahaha over namateyh. K. Di pendekkan cerita, actually kami beli tiket nak pegi Escape ni bulan 9 tahun lepas.


Sunday, June 12, 2016

Short Escape: Teluk Batik 2016

Hai uolss. Terlupa nak hapdet kes teluk batik yang tak dirancang. sempena meraikan anniversary kakak abang yang ke-5. tapi tetiba anti najwaq terjebak. Ni perkara biasa ye :D ahahahha

Favourite ever! menyinggah before sampai teluk batik. hihi !

Short escape kali ni di taja oleh abang ipaq yakni laki kakak. kerja i hanya membuntut dan ambek cuti dengan tiba tiba hikhok


Friday, April 29, 2016

Nutox CC Cream SPF 50++

Yuolss, hati berkenan untuk berkongsi sesuatu yang dikira sangat menarik untuk diceritakan.

Last time pergi Perhentian, tadah muka bawah matahari, berkawan baik dengan sang angin dan kotoran degil. Aku jangka kan yang muka akan sunburn dengan sangat dahsyat.

Masa on the way balik, dalam boat. Ada orang tegur "tak berenang ke? kenapa tak sunburn?"

Mehahahahahahaaa jadi ini la jawapannya! Tadaaaa;



Disclaimer: Jenis kulit semua orang tak sama tau, so bergantung jugak. Kalau sesuai tu, syukurrr. Kalau tak sesuai,

Thursday, April 28, 2016

Trip to Perhentian: Mentari Pagi Di Ufuk Timur (Final Part)

Today is the last day! Rasa taknak balik tapi bila fikirkan perut ni, kena balik jugak. Huahuahua. Kami ambekk boat pukul 1.30 petang. Dia jalan-jalan dulu tengah laut nak ambil penumpang dari tempat lain jugak. Almost 20 minutes nak sampai jeti. Sampai je jeti…. Ha macam tak makan setahun, kebulur teruk. Melahap macam lupa yang gigi ni ada pagar.


ingat cantik ke

Trip to Perhentian: Bersnorkeling Sambil Membelai Ikan Kaloi. Eheh

Pagi-pagi plannya nak nengok sunrise. Tapi mesti la berdaya melangkah kaki, sebab tidur lebih indah. Gather untuk pergi snorkeling around 10 am. Without breakfast, berjuang jugak nak bersnorkeling. Telan 2 keping biskut je. 


cantiknyaa pemandangan live depan mata ni haaaa adoi

Wednesday, April 27, 2016

Trip to Perhentian: ImpianTerealisasi!

Akhirnya trip ke Perhentian berjaya dilancarkan setelah bermati-matian nak re-trip! Hihi orang cakap, di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Ecewhahahaaa. Trip kali ni sebenarnya unplanned, tiba-tiba je “ter”pergi dengan geng jemah masa intern. After a year tak jumpa budak-budak ni. Saje la cakap jom reunion woi. Tak sampai 15 minutes discuss, terus book tiket flight! Sangat pantas membuat keputusan. Kebetulan ada tiket murah. Not really murah, tapi berbaloi!


Masa book pakej, flight semua bulan 2. Nak menunggu bulan 4 alahai lama gila -,- Okay mukadimah yang sangat panjang. So the first day, macam biasa park kereta dekat ERL.

Tuesday, April 19, 2016

Short Escape: Shah's Beach Resort

Jenjalanjalan kali ni di taja oleh kakak abang dan juga diri sendiri (baca: sikit). mihmih Planning yg sangat last minute. Hari sabtu nak pegi, jumaat baru kakak call "Wa esok

nak ikut tak" Haaaaaaaaa mesti la naik ikut. Asal aku duduk rumah sorang, pasti black out! Kena sumpahan agaknya




Early planning tu nak pegi MPO je. Tapi.. sesubuh gajah

Saturday, April 09, 2016

Booking Hotel via Booking.com

Yahahaaaa sementara menunggu baby aku yang diservice ni dan beberapa faktor contohnya bosan tahap melampau dan acah-acah poyo sikit, jadi aku terpaksa update satu entry! Perhh poyo erm.

Jadiii di sini saya ingin kongsikan salah satu tips yang amat berguna bagi kaki jalan, kaki panjang dan seumpanya yang masih beginner level hehe. Selain daripada melayari web wikitravel, salah satu yang sangat membantu adalah http://www.booking.com/

okay senang je ye nak pakai web ni. 

  1. Yang pertama mestilah sign up macam biasa dan make sure korang ada id and password seperti biasa. Hafal! Jangan, lupa.
  2. Mesti ada destination.
  3. Mesti ada tarikh bila engko nak pegi jalan.
  4. Ada bajet tak?
Katakan kau nak pegi Phuket, area Patong. Jadi key in la "Patong Beach, Phuket"


Lepas dah masuk segala maklumat berkaitan, nanti dia akan keluar

Friday, April 08, 2016

Menjamu Selera: Aroi Thai, Cyberjaya

Selepas seminggu berhempas pulas balik pukul 7.30 daripada opis hampir setiap hari, maka terpaksa me'reward'kan diri dengan melahap dengan rakussnyaa *semalam baru cakap nak diet, terpaksa lupakan 

Tepat 11.58 dah melekat dalam kereta. Pukul 12 ready nak keluar mehahah cam harommm perangaiiii. Pasal kalau lambat, memang kau kena bersila kat luar la cerita dia. Rmai namateyyy aaaa


Jadi apa yang menarik kat sini?!

Thursday, April 07, 2016

How to Unlock Your Passcode for Iphone?!

okay akan cuba taip sepantas kilat yang mungkin memandangkan dah pukul 7.57 pagi dan aku masih belum bersiap nak pergi kerja.

Gara-gara bangun pagi langsung terlupa passcode phone. Apa jenis bingai lah Wawa ni. jadi dalam masa 15 minit pagi ni hidup aku tak tenang disebabkan passcode yang aku langsung tak ingat! Macam ni ke perasaan amnesia?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Then aku dah try Tanya Ustaz. G yakni ustaz google dan semua ustaz yang hadoo. 

nah pegi sini:


Aku try yang with recovery mode. Ha nampak senang kan tutorial orang buat kat youtube nak hack without laptop? Aku buat, tak jadi sebab semua mintak passcode. Ya Tuhannn perangai apa aku ni!!!!!!!!!! 

1. Okay sambung. Switch off phone ye. Jadi, masa nak cucuk cable dekat phone, siap-2 press home button sampai la keluar benda ni;

Sumber: Sheikh Google

2. Automatik akan pop up itunes engkau tu, pilih restore yee. Kalau itunes tak pop up,

Tuesday, March 22, 2016

Family Trip: Kota Kinabalu Part 4

Harini hari terakhir untuk bersuka ria mengenangkan esok paginya kena pergi kerja, mood sedih serta merta membelenggu diri. 

Awal pagi lagi semua dah bangun ready pergi Kota Belud, pergi Jaya Street, dan aku sorang-sorang tersadai kat rumah. Selain daripada malas ya ampunnn, aku tak hengen pergi sebab aku tau apa nasib tahap kewangan aku kalau aku pergi kompemmm meleleh aiyaq matiaqqq nak beli macam-macam.


wau cam model. neves kita nak ambek gambar sampai gegaq

Sunday, March 20, 2016

Family Trip: Kota Kinabalu Part 3

Selamat pagi bermula dengan keindahan pucak gunung kinabalu yang jelas terpampang depan mata. Even dah berkali-kali lalu area kundasang, still tak nampak puncak. Nah hambekk nak sangat kan. 

Subuh dekat sini dalam 5.15 pagi. Sejuk mencucuk cucuk tulang belulang, tercelik mata terus bukak pintu. Eh! pendeknya. betul ke ni kinabalu? lews


Friday, March 18, 2016

Family Trip: Kota Kinabalu Part 2

day 2 - 11 March 2016


Rumah Terbalik

Hari ni bermula dengan jeritan mak disebabkan aku yang terbangun lambat, not really lah terlambat bangun. Busy iron baju, kang tak cantik pulak ngehehe. So tanpa bersarapan (orang lain, makanan semua selamat masuk dalam usus kecil), kami maju ke ruma terbalik yang katanya satu-satunya

Wednesday, March 16, 2016

Family Trip: Kota Kinabalu Part 1

Hello!

Next trip was planned to Sabababaahh. Bersempena cuti sekolah ni, masing-masing sibuk nak bercuti. Aku je tercuti in advanced. Aherher. Plan nak pegi Sabah satu family ni  dah buat daripada tahun lepas lagi. Almost one year. Not really planning pun lah sebab ada orang guide kat sana. Plan duit jekk tu pun dipayung-payung. Ewah seronok engko ye!

1st day - 10 March 2016


Aku terpaksa mengorbankan  2.0 days! Flight kami pukul 5.15 petang, semua orang berkumpul dekat KLIA2 yakni tempat kegemaran bagi pengguna tegar tambang murah

Sunday, March 06, 2016

Booking Tiket Wayang Online. Mudah Sangat!

Halloooh! Bersempena dengan baru saja selesai menonton Munafik hari ini, makanya saya terpanggil untuk menulis entri ni. Bukan review Munafik, tapi mengenai tahap kesedaran masyarakat Malaysia mengenai pentingnya penjagaan masa! lewsss.

Harini kelihatan fullhouse Alamanda, Putrajaya. Selain daripada parking yang penuh daripada P1-P5, jalan raya jugak jammed tak kalah. Rupa-rupanya ada show si Boboiboy dengan kengkawan.

Masuk je kawasan GSC. Mak aihhhh ada ada kenduri kawen ke majlis konvo ni. Ramai kemain. Sesak luar biasa! orang beratur nak beli tiket panjang betul. Terasa nak book kan online untuk diorang, charge sorg seringgit. Untung dah kat situ kehkehkehhh. 

Okay meh kita share satu langkahh mudah nak book tiket wayang via online. Geram tau nengok orang beratur panjang-panjang macam tu. Senang je cara dia nehhh!


Korang install la Apps dia kat phone. Senang nak book dari

Thursday, February 18, 2016

Perhentian yang Terhenti - Part 3



Today is the last day!!! Macam happy je nak balik ni ewahh *rolling eyes* happy lah rindu katil! Yang tak happynya besok kena kerja masuk office. Gitteww. Macam biasa, perjalanan akan bermula sesudah bangun dari tidur ye anak-anak. Dalam pukul 11 pagi centu mata terbukak, siap-siap terus check out carik makanan. ohh cantik jugak rupanya hotel ni bila siang. Barulaa dapat menikmati keindahan. Murah jugak budget hotel ni. Kalau engkorang datang untuk

Wednesday, February 17, 2016

Perhentian yang Terhenti - Part 2

So perjalanan hari berikutnya bermula di saat kami terbangun daripada lena. Engko teka je la pukul berapa tu hahahaha. Check out pukul 12, lepas kemas-kemas barang terus pergi hentian bas. Buat apa lagi, makan lah! Nasi ayam sekali lagi oh boringnya. Hanya nasi yang sudi dijamah tekak.


Wednesday, February 10, 2016

Perhentian yang Terhenti - Part 1

Okeh actually tak tau nak gelak ke nak menangis mengenangkan trip kali ni. Serioussssss memang perasaan yang bercampur baur. Tapi demi pengajaran kita bersama, tak salah kiranya kita berkongsi pengalaman suka dan duka. Hahaha

Last year kami booked pakej pergi perhentian RM 350*, dengan yeksaited namatey lah semangat berapi-api kempunan dah setahun tak masuk laut masing-masing. Booked tiket bas a month before sebab CNY confirm tiket laju je habis! Nak beli tiket flight, mahal hazab kemahen.

A week before, kelihatan cuaca tak begitu bekerjasama. Jadi wasep dgn agen, dia cakap kalau hujan tukar schedule. Cehhh kami masih berharap hari tak hujan sebab nak taknak kena pergi jugak. Tiket bas dah beli. Sayang lah hasil perit jerih kerja sebulan nak beli tiket bas di’burn’ begitu sajorkkk.



#Day1 – 7 Feb 2016, Ahad

Sampai jeti Kuala Besut dalam pukul 6.30 pagi jugak. Berjuang menempuh hidup. Hahahaha solat dulu dekat surau area jeti, cuci muka gosok gigi dan tak mandi! Hujan renyai-renyai,

Tuesday, February 02, 2016

#Coffelegend Bangi & Megi Ketam Ayer@8!

Yadda yaddaaa bersempena dentist appointment dan juga sempena me"wilayah"kan diri dengan bercuti pada hari Wilayah, tak salah kiranya kita melahap bagai nak gila.

So disebabkan Wilayah cuti, dan disamping besi kat gigi ni seumpama tak boleh di bentuk lagi. Maka aku putuskan untuk pergi jumpa Dr. Azam aka Dr yang paling sopan bila nak repair dawai. "okay okayy sikit je lagi.. aaa okay sikit je ni.." kahkah begitu la ayat Dr tersebutssss kakakaka

Panjang sangat muqadimah pun tak guna jugak. Jadi, pagi tu lepas appointment aku dapat bayangkan aku akan sakit kepala lagi untuk 2 hari sebab pasang power chain. Tapi Dr tak pasang, kesian agaknya tengok aku macam tahan sakit even pakai rubber band! mahahahaha menggeletis betul seorang Najwaqq


Lepas merayap pergi bank uruskan kejadah tok nenek semua maka

Sunday, January 03, 2016

Paling Amazing Dalam Sejarah Braces (Part 3)

we move to the next topic. Diingatkan sekali lagi, semua orang pakai braces akan melalui pengalaman yang berbeza. bergantung pada ketahanan dan kekuatan mental juga gusi serta gigi.

Masuk bulan ke lima, aku dah start pakai getah berantai@power chain yang sakit lagi hazab. yang mana power chain ni? nama pun chain, mestila yang bersambung-sambung tu. 

Kalau nak ikutkan, cepat jugak aku pakai power chain ni. Ada orang lepas setahun baru pakai. Ada orang pakai bawah dulu, sebab takut tak tahan sakit. Tapi aku pakai atas bawah serentak. Ooemgeee


Fungsi: Menarik gigi dengan lebih kuat padu power dan dahsyat! (baca: sakit namateyy)

WRAP UP
contohnya, bagi kes yang gigi bersimpang siur tu, doktor akan bagi pakai getah seketul @ rubber band untuk betulkan kedudukan supaya ahli jemaah berada dalam saf yang betul. dan bila dia dah betul, barula pakai power chain untuk rapatkan balik. Ha begitu la

kalau tak faham jugak, boleh tengok video ni;

berbalik kepada emosi yang tak menentu tatkala dipasang power chain. Malam tu tak boleh tidur. Sakit dia punya amazing! tak pernah terfikir sakit macam ni. Lagi sakit daripada cabut gigi. Haha haaa takut la tu takut la tu nak pakai. berdenyut-denyut! menikam-nikam otot kepala. mulut ni rasa macam tak boleh cakap elok-elok. Cakap pun macam tersembur sikit. Hehehehehehehehehhee

Balik tu, aku tengok gusi ni merah-merah. Maybe tekanan gigi kuat sangat. gigi yang sihat, lepastu kena paksa bergerak. Cuba kau tolak gigi kau yang sihat tu ke kiri ke kanan. camtu aa sakit diaaa oh men melebihi kadar normal haruslah aku gigi aku sakit macam nak tumbuk muka orang.

Tapi takpe, jangan risau. Seminggu okay la. Makan benda yang lembut je, boleh kalau nak makan yang keras-keras. Tapi gusi kau sakit la. Dia ibarat gigi kau tu longgar macam nak tercabut. huhuhu itu la perasaan kuu.

Ada orang cakap, paling sakit adalah pakai seperator. Sebab aku tak kena pakai separator, so aku rasa power chain ni la paling azab setakat ni!


Separator yang kaler biru tu. Boleh tahan ye sakit dia orang cakap. Aku tak pakai, sebab doktor cakap tak perlu. hehehehehee